26 Aralık 2008 Cuma

KIŞ GELDİ

Ekim ayında kışa hazırlandık fakat Kasım ayı boyunca havalar zaman zaman sıcak gitti ve nihayet Aralık ayının ortasında kış kendini gösterdi ben buradayım dedi,
Kasım ayı boyunca arılar zaman zaman polen getirdiler, bu da demek oluyor ana arı yumutlamaya devam etti, kasım ayı içerisinde çıkan yavrular kendilerini kurtardı belki fakat açık gözlü larvalar ve çıkmak üzere olanlar kovan içinde diğer arılar ile korunmaları zor olduğundan ölme ihtimalleri yüksek,(İnşallah böyle bir durum olmamıştır.
Kasım ayının 20 si gibi sonkezyiyecek takviyesi olarak kek verdim.
Çoğu bloklarda, arılara yiyecek olarak kek vermenin zaralı olduğu söyleniyor, fakat malum arılar hayatlarını sürdürebilmeleri için her canlı gibi yiyeceğe ihtiyaçları var ve kışın soğuktan iki petek arasına yığılıp salkım oluşturuyorlar tabi bu arı sayısı fazla ise diğer petek aralarındada olabilir fakat peteklerin tamamını kaplamaz en sıcak yer olan orta kısımlarda toplanır. Bu nedenle kovan içerisinde diğer peteklerde kış lık yiyecek olarak bal bulunmuş olsa bile arıların ulaşması zor bir ihtimal çünkü soğuk nedeni ile salkımdan ayılıp uzaklaşmaz, salkıma yakın mesafelerdeki balı öncelikle bitireceğinden uzak kısımlardaki bal sırları soğuk hava şartlarında dahada sertleşeceğinden arı bu sırları çözmekde zorlanır.
Verdiğimiz kek salkımın hemen üzerinde olması halinde arı salkımın sıcaklığının etkisi ile yumşak kalan keki yiyecektir.
Bu nedenle son kış beslemesi olarak kek verirken salkım yapılacak yeri iyi tespit ederek mümkünse o kısma yerleştirmeliyiz.
Havaların ısınması ile kovanları açtığımızda arıların salkımına uzak olan çerçevelerde bal olduğu halde kek in arılar tarafından tüketilmiş olduğu görürüz.
Benim için aralık ayının gelmesi ile en zor bir bekleme dönemi başladı. Sanırım Mart ayına kadar kovanları açamayacağım buda benim için büyük bir üzüntü, çün kü ben onların hareketlerini seyretmeye ve onları takip etmeye öylesine alıştım ki, b dönem bana zor gelecek.
Kovanları açamıyor olmam arılığa gitmeme elbetde engel olmayacak, zaman zaman gidip dış kontroller yapılacak, uçuş delikleri ölü arılar nedeniyle tıkanıp tıkanmadığı kontrol edilecek, çengell şeklinde yapılmış sert bir tel vasıtası ile arılar rahatsız edilmeden yaban tahtası üzerindeki ölü arılar dışarıya çekilecek, Bunun yanında arıların kış şartlarından etkilenmeden zayiatsız olarak bahara çıkmaları için dua edilecek.
Tüm arı dostlarının kışı zayiatsız geçirmesini temenni ederim.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

değerli akrabam öncelikle çok sevindim akrabalarımdan birinin arıcılık toplumu içinde olmasına vede arıcı blogları ailesine hoş gelldin gerki epeyce oldu ama ilk demet bacımın blogda yorumunuz daki soyadimiz dan dikkatimi celp etti oysa manuel güncellemelerde hiç rastlamadım google readerde çıkan haberlerinize şimden sonra görüşebilmek dileği ile ARI VE ARICI DOSTU

Adsız dedi ki...

sayın arıcı arkadaşım arıcılık işi şans işi demek diyenler bu işi amatörce veya hobi gibi yapanların uydurması biz bu işten çok güzel gelir temin edip mal mülk sahibi olduk sen arıcılıgı saldım bayıra allah kayıra diye düşünürsen elbette bu söszü inanalardan olursun arıcılıgı teknigi ile bilincli yapanlar arıyı kışa iyi sokanlar arıyı bala hazırlayanlar ayni fabrika sahibi gibi para kazanır sevdalı gibi sahip çıkar kolaygelsin
blogun hayırlı olsun bundan sonra takip edip bilgi alış verişinde bulunalım eve gidince siteme ekliyorum
PINARHİSARLI ARICI

Kozlu Ziraat Pazarlama dedi ki...

Merhaba Mehmet bey kardeşim
hiç korkmana gerek yok. çünkü arılar mevsim durumuna göre ne kadar larvaya bakabileceklerini bilir ve ona göre yumurta koyarlar.Çok anormal havalar olmadıktan sonra rahatça ilkbahara ulaşacaklardır mutlaka.
Zayiatsız bir kışlatma dileklerimle selamlarımı gönderiyorum...

d.m.t dedi ki...

Arı otu tohumlarını kaybetmiştim; buldum.
Evet; adres verirseniz mektup zarfının içine koyup gönderebilirim:)